Ziemniaczane przekąski polecane do dań obiadowych

Ziemniaki są jednym z podstawowych składników polskiej kuchni. Były powszechnie wykorzystywane przez nasze babcie w każdym rejonie Polski, a i teraz ich pozycja w domowych jadłospisach nie spada, choć sklepy oferują mnogość pięknych i świeżych, choć często importowanych warzyw. Czym wyróżniają się ziemniaki i w jakiej formie można je zaserwować do obiadu?
Kulinarne typy ziemniaków i ich charakterystyka
W Polsce uprawia się wiele odmian ziemniaków, a każda z nich ma swoje specyficzne zastosowanie. Odmiany ziemniaków jadalnych, które należą do typu kulinarnego, różnią się pod względem konsystencji warzywa. Ta uzależniona jest od zawartości suchej masy i skrobi. Ziemniaki jadalne dzielą się na:
typ A – nazywany sałatkowym, nie rozgotowuje się, dobrze się kroi
typ B – ogólnoużytkowy, łatwo podlega wszelkiej obróbce
typ C – zwany mączystym, łatwo się rozgotowuje
Dobrze jest wiedzieć, czym charakteryzują się poszczególne typy, bo dzięki temu łatwo jest dobrać typ ziemniaka do danej potrawy. Wybór odpowiedniej odmiany ziemniaków, a także ich pochodzenie od sprawdzonych producentów, do których należy Gospodarstwo Rolne Kuduk, gwarantują, że danie będzie smaczne i zdrowe.
Ziemniaczane dodatki do obiadu
Ziemniaki gotowane w osolonej wodzie to ponadczasowa propozycja, która przywołuje niezapomniane smaki dzieciństwa. Wariantem tej przekąski są młode ziemniaki podane z odrobiną masła i koperkiem, którymi można się zajadać już na przełomie maja i czerwca.
Ziemniaki pieczone w piekarniku w formie ćwiarteczek muszą być obowiązkowo posmarowane olejem z dodatkiem ziół, takich jak zioła prowansalskie, oregano czy papryka.
Frytki nie potrzebują żadnej reklamy, bo każdy uwielbia te przepyszne, chrupiące, rumiane słupki. Mogą być pieczone w domowym piekarniku z dodatkiem przypraw.
Placki ziemniaczane to nieco bardziej czasochłonna propozycja, która może stanowić nie tylko dodatek do dania głównego, ale również indywidualną potrawę – na przykład w formie gulaszu węgierskiego.
Kopytka przygotowywane są tradycyjnie z ziemniaków, mąki i jajka. Świetnie pasują do sosów z dodatkiem mięsa.
Kluski ziemniaczane to odmiana kopytek, wzbogacona o przyrumienioną cebulkę, boczek lub tarty ser oraz przyprawy. Świetnie smakują, gdy po ugotowaniu są dodatkowo podsmażone na patelni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Witold Budziszewski Multitrade
Firmy handlowo-usługowe woj. wielkopolskie61-159 Poznań, os. Piastowskie 75