Zastosowanie zboża orkiszowego w piwowarstwie
Piwo to ceniony trunek, który może być wytwarzany z różnych zbóż. Najbardziej popularne są piwa pszeniczne, żytnie i jęczmienne. Na półkach sklepowych możemy jednak spotkać również inne rodzaje piwa, w tym m.in. piwo orkiszowe. Czym wobec tego charakteryzuje się ten rodzaj piwnego trunku? Jeśli chcesz poznać odpowiedź na to pytanie, czytaj dalej.
Orkisz- wartościowe zboże z tradycjami
Orkisz to stara, niegdyś bardzo popularna odmiana pszenicy, która obecnie powraca do łask. Powodem takiej sytuacji są jego walory odżywcze i zdrowotne. W swoim składzie zawiera m.in. witaminy A, E i K, jak również składniki mineralne, w tym: magnez, wapń, potas i żelazo oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Dzięki temu orkisz może stanowić wsparcie układu nerwowego, jak też układu krążenia, a także pozytywnie wpływać na skórę, włosy i paznokcie. Dzięki wysokiej zawartości błonnika można go także polecić osobom odchudzającym się. Orkisz jest ceniony także za swój lekko orzechowy smak, którym możemy się delektować m. in. pijąc piwo orkiszowe. Osoby, które chcą spróbować produktów orkiszowych mogą odwiedzić np. sklep internetowy z produktami orkiszowymi Diogra.
Właściwości piwa z orkiszu
Podstawowym surowcem piwowarskim jest bez wątpienia słód, a ten może być wytwarzany z różnych zbóż. Mimo, iż najbardziej popularne słody to : jęczmienne, pszeniczne i żytnie, niektórzy producenci wytwarzają piwo właśnie ze słodu orkiszowego, który powstaje z ziaren orkiszu. Ziarna takie poddaje się procesowi kiełkowania, a następnie osusza się je. Proces ten nazywany jest słodowaniem. Następnie do słodu dodaje się pozostałe składniki i poddaje warzeniu, którego efektem końcowym jest piwo.
Warto wiedzieć, że piwo orkiszowe posiada szereg korzystnych dla organizmu właściwości, oczywiście jeśli spożywane jest z umiarem. Jest ono m.in. korzystne dla serca, wzmacnia kości, redukuje stres, zmniejsza ryzyko udaru i cukrzycy, jak również poprawia pracę nerek. Co więcej, jest ono także bardzo smaczne, gdyż nie posiada tak typowej, „piwnej” goryczki, a zamiast tego ma łagodny i rześki smak. Na rynku znaleźć możemy piwo orkiszowe z zawartością alkoholu, jak i bezalkoholowe, dzięki czemu nawet abstynenci mogą cieszyć się jego aromatem i właściwościami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana