Zasady funkcjonowania pieca konwekcyjnego
Zarówno w małych piekarniach, jak i dużych zakładach piekarniczych wykorzystywane są różnego rodzaju piece, bez których produkcja wypieków byłaby niemożliwa. Jednym z popularnych rodzajów są piece konwekcyjne. Pozwalają one na szybkie i wygodne przygotowywanie wielu wypieków jednocześnie, dzięki czemu nie trzeba używać kilku różnych urządzeń. Sprawdźmy w artykule, jakie są zasady funkcjonowania pieca konwekcyjnego!
Na czym polega działanie pieców konwekcyjnych?
Działanie pieców konwekcyjnych opiera się na zjawisku konwekcji. Proces ten z kolei polega na zachowaniu nagrzanego powietrza we wnętrzu komory pieca w nieustannym ruchu w celu przekazywania wypiekom ciepła. W ten sposób temperatura jest rozprowadzana równomiernie po całej komorze, dzięki czemu umieszczone w niej pieczywo jest wypiekane bardzo szybko i efektywnie, a także nie ma możliwości przypalenia go z jednej strony.
Piece konwekcyjne, aby mogły funkcjonować w taki sposób, wyposażone są w mocne wentylatory, które poruszają gorącym powietrzem i wprowadzają je do komory wypiekowej. Efektem jest utrzymanie wysokiej temperatury na wszystkich poziomach wózka. Ponadto piece te mają także specjalne filtry, które oczyszczają poruszane powietrze, dzięki czemu nie dochodzi do zbytniego mieszania się zapachów.
Gdzie sprawdzi się piec konwekcyjny?
Piec konwekcyjny sprawdzi się w każdej piekarni, cukierni czy restauracji, której codzienna praca wymaga wypiekania różnego rodzaju pieczywa i innych produktów. Urządzenia te umożliwiają bowiem pieczenie wielu wyrobów w tym samym czasie przy jednoczesnym ograniczaniu mieszania się ich zapachów.
Co istotne, piece te dostępne są w wielu wersjach do wyboru, które różnią się między sobą np. zasilaniem (modele gazowe i elektryczne), funkcjonalnością i rozmiarami. Dzięki temu z łatwością dopasujesz ich rodzaj do potrzeb swojej piekarni oraz wielkości produkcji.
Zalety pieczenia konwekcyjnego
Jeśli chcesz, by wybrany przez Ciebie piec konwekcyjny spełniał swoje zadanie bez zarzutu, korzystaj z oferty wyłącznie renomowanych sprzedawców, takich jak Guz Technika Piekarnicza. Wówczas będziesz miał pewność, że kupione urządzenie zapewni Ci najwyższej jakości wypieki oraz:
będzie energooszczędne,
umożliwi wypiekanie wielu wyrobów jednocześnie,
pozwoli na precyzyjne dostosowanie temperatury,
umożliwi szybkie wypiekanie wyrobów.
Pieczywo i inne wyroby pieczone w piecach konwekcyjnych są wyjątkowo pyszne i równomiernie upieczone, a zakłady korzystające z tych urządzeń mogą liczyć na duże oszczędności dzięki ich użytkowaniu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana