Urodziny w greckiej restauracji. Dlaczego warto?

Weekend jest czasem, który można spędzić z rodziną. Dobrym pomysłem jest udanie się do dobrej, renomowanej restauracji. Większe, wojewódzkie miasta oferują pełną gamę oferty gastronomicznej – od kuchni azjatyckiej, po śródziemnomorską i rodzimą. W klimatycznych restauracjach można urządzić również imprezy okolicznościowe, np. urodziny. Dlaczego warto spędzić tak ważne wydarzenie w greckiej restauracji?
Dlaczego greckie restauracje są tak popularne?
Greckie restauracje są rajem dla miłośników klimatów śródziemnomorskich. Przybywają tu nie tylko młodzi ludzie, ale i rodziny z dziećmi. Niczym dziwnym jest wynajęcie części lub całości restauracji na okolicznościowe imprezy, np. urodziny najbliższej osoby. To świetny pomysł na miłe spędzenie czasu oraz uświetnienie ważnego życiowego wydarzenia. Grecka restauracja ZORBA jest zlokalizowana w wieżowcu Amber Tower, położonym blisko gdańskiej mariny jachtowej. Lokal inspiruje się tradycyjnymi greckimi tawernami. Jedną z jego kulinarnych atrakcji jest specjalny Grill Mibrasa, na którym przygotowuje się soczyste mięso. Ów grill jest opalany węglem drzewnym – to ciekawe rozwiązanie, wpływające na doskonały aromat grillowanych potraw.
Greckie restauracje serwują przepyszne jedzenie. Ich wygląd oraz oferta gastronomiczna przypomina zazwyczaj tradycyjne greckie tawerny. Popularność wynika z doskonałej, smacznej kuchni oraz wyjątkowego klimatu. Goście niemal natychmiast, już po wejściu, czują się jak na wakacjach w śródziemnomorskim państwie. Obecność w greckiej restauracji pozwala odkryć obcą kulturę kulinarną, co poszerza kulinarne horyzonty każdego uczestnika wydarzenia. Różnorodność tradycyjnej greckiej kuchni (pełnej owoców morza, ryb, przypraw, warzyw, mięsa) sprawia, że każdy znajdzie potrawę idealnie dopasowaną do jego podniebienia – nawet najmłodsi, którzy z reguły są nieco wybredni i wymagający.
Najpopularniejsze dania greckiej kuchni
Mówiąc o urodzinach w greckiej restauracji, nie sposób nie przedstawić podstawowych potraw z tego rejonu. Podstawą każdego dania jest aromatyczny sos tzatziki (charakterystyczny, grecki jogurt zmieszany z ogórkiem, czosnkiem), który najczęściej podaje się z gorącym chlebkiem pita. Popularną, obiadową potrawą jest souvlaki (tradycyjny szaszłyk z baraniny, wieprzowiny lub kurczaka). Warto zwrócić uwagę na musakę, czyli mielone mięso z ziemniakami i bakłażanem, zapiekane pod beszamelem. W niektórych restauracjach da się spotkać nietypowe danie - toto kouneli stifado (duszony królik z cebulką w sosie pomidorowym).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Caramba Mamma Karolina Mikołajczyk
Internetowy handel, sklepy woj. łódzkie95-200 Pabianice, Skargi 79 a lok. 9
-
M-Handel Magdalena Walczak Akcesoria Meblowe, Wyposażenie Sklepów
Internetowy handel, sklepy woj. wielkopolskie63-004 Gowarzewo, Swarzędzka 22