Skąd wzięła się tradycja organizowania stypy po pogrzebie?
Stypa (konsolacja) to uroczysty poczęstunek po pogrzebie w gronie bliskich zmarłego. Jest to forma okazania wdzięczności za obecność na ceremonii, a także okazja do udzielenia wsparcia żałobnikom czy wspólnego wspominania osoby, która odeszła. Organizacja konsolacji nie jest obowiązkowa, lecz w naszym kraju zwyczaj ten ma długą i głęboko zakorzenioną tradycję.
Jak wygląda stypa?
Stypy organizowane są po pogrzebach od czasów pogańskich. W tradycji słowiańskiej zwyczajowo przygotowywano uroczysty obiad na cześć osoby zmarłej, połączony z obchodzeniem zaduszek, które zostały opisane w „Dziadach” przez Adama Mickiewicza. Po przyjęciu przez Polskę chrześcijaństwa, uroczystość zmieniła się w stypę. Na przełomie XVI i XVII wieku miała ona formę uroczystej uczty z suto zastawionym stołem i dużą ilością alkoholu. Współczesna stypa to najczęściej obiad, czasem z kawą i deserem, organizowany przez najbliższych zmarłego po zakończeniu ceremonii pogrzebowej. Zapraszana jest na nią zarówno rodzina, jak i osoby niespokrewnione, lecz bliskie temu, który odszedł. Wbrew pozorom atmosfera stypy nie musi być utrzymana w smutnym tonie. Zazwyczaj jest to spotkanie pełne zrozumienia, wsparcia i dobrych wspomnień o zmarłym.
Jak zorganizować stypę?
Organizacja stypy nie jest obowiązkowa. Często najbliższa rodzina zmarłego woli spędzić czas po pogrzebie w ciszy, spokoju i samotności. Nikt nie powinien mieć za złe żałobnikom tego, zdecydowali się zrezygnować z tego zwyczaju. Jeśli zdecydujesz się zaprosić gości na poczęstunek, konsolację można zorganizować w restauracji, sali na przyjęcia okolicznościowe lub we własnym domu. W ostatnim przypadku dobrym pomysłem jest zamówienie cateringu. Przygotowując przyjęcie, należy przemyśleć liczbę gości, przewidywany czas trwania stypy oraz budżet. W organizacji konsolacji pomoże Ci Zakład Pogrzebowy GLORIA, który świadczy usługi funeralne, kamieniarskie i florystyczne. Pracownicy firmy zajmą się wynajęciem sali na przyjęcie, przygotowaniem dekoracji dostosowanych do okoliczności oraz ustaleniem menu z właścicielem lokalu. Dzięki temu rodzina zmarłego nie musi myśleć o dodatkowych obowiązkach organizacyjnych w trakcie przeżywania żałoby.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana