Skąd wywodzą się tradycyjne bożonarodzeniowe pierniki?
Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez tradycyjnych pierników. Ciastka te na święta najczęściej przybierają unikalne wzory w postaci choinek, bałwanków, ludzików i innych tego typu motywów. Goszczą one na stołach w praktycznie każdym domu. Mało kto jednak zastanawia się, skąd wywodzą się te przepyszne wypieki. Poznaj historię pierników bożonarodzeniowych.
Historia pierników
Moment powstania pierników nie jest do końca znany. Wiadomo jednak, że towarzyszą one ludziom już od setek lat. Pierwsze wzmianki o tych wypiekach w Europie są jeszcze z epoki średniowiecza, kiedy to nastąpił znaczny rozwój handlu międzykontynentalnego.
Orientalne przyprawy napływające ze Wschodu w błyskawicznym tempie zaczęły zalewać europejski rynek. To właśnie one w głównej mierze odpowiadają za produkcję dzisiejszych pierników.
Na terenie Polski zwyczaj produkowania pierników narodził się w Toruniu. Jest to oficjalna stolica tych właśnie wypieków. Początkowo pierniki były przysmakiem podawanym wyłącznie na dworze królewskim i w bogatszych domach magnackich. Sam przepis był pilnie strzeżony, a dostęp do niego miały tylko zaufane osoby.
Z czasem pierniki stawały się coraz bardziej powszechne i zaczęto wytwarzać z nich coraz bardziej kreatywne wzory przypominające między innymi świętego Mikołaja. Ciastka w świątecznych wzorach w tamtejszych czasach rozdawano dzieciom 6 grudnia. Można powiedzieć, że tradycja ta utrzymała się do dziś.
Jak przygotowuje się pierniki bożonarodzeniowe?
Pierniki to jeden z bardziej kultowych symboli świąt Bożego Narodzenia. Ich obecność na stołach potrafi wywołać uśmiech na twarzach zarówno najmłodszych, jak i tych starszych osób. Wbrew pozorom ich przygotowanie nie jest wcale takie trudne.
Jeśli zależy Ci na wyśmienicie przygotowanych piernikach, a Ty nie czujesz się najlepiej w kuchni bądź po prostu brakuje Ci czasu, strzałem w dziesiątkę mogą okazać się ciastka na zamówienie. Usługi takie oferuje hurtownia słodyczy w Łodzi – Jomag.
Sam proces przygotowania pierniczków bożonarodzeniowych to kwestia kilku chwil. Pamiętaj jednak, żeby zająć się tym odpowiednio wcześnie. Wtedy uzyskają one swój unikatowy smak.
Niezbędne składniki, w jakie musisz się wyposażyć to:
mąka,
cukier puder,
kakao,
soda oczyszczona,
korzenna przyprawa piernikowa,
jajko,
masło,
miód.
To wszystko, czego potrzebujesz do przygotowania swoich ulubionych, świątecznych pierników. Formowanie i dekorowanie ich to kwestia indywidualna. Ciekawym pomysłem jest zaangażowanie w taką pracę całej rodziny. Sprawi to, że pierniki będą smakować jeszcze lepiej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana