Rodzaje oliwek i ich wartości odżywcze
Oliwki charakteryzują się wysoką zwartością cennych kwasów tłuszczowych i niską kalorycznością. Jest to podstawowy składnik potraw kuchni śródziemnomorskiej, uznawanej przez wiele osób za najsmaczniejszą. Najczęściej stosuje się rozróżnienie na oliwki czarne i zielone. Tak naprawdę zielone oliwki dojrzewają i czernieją, czyli im ciemniejsza oliwka, tym dojrzalsza.
Wartości odżywcze oliwek
Oliwki uwielbiane są na całym świecie głównie ze względu na wysoką zawartość kwasu oleinowego, który jest znanym i cenionym antyoksydantem. Chroni organizm przed rozwojem nowotworów i zmniejsza ryzyko chorób krążenia. Oprócz tego oliwki zawierają witaminy z grupy B bardzo ważne dla dobrej kondycji skóry i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego oraz witaminy A, C i E. Oliwki są bogate w fosfor, potas, miedź i błonnik. Mają korzystny wpływ na odporność oraz florę bakteryjną przewodu pokarmowego.
Jakie są rodzaje oliwek?
Na świecie występuj ogromna różnorodność drzew oliwnych. Warto jednak zapoznać się z najpopularniejszymi odmianami, które kupić można w sklepie internetowym z oliwkami Oliwki etc:
Oliwki Chalkidiki – duże i owalne oliwki charakteryzujące się lekko pikantnym i gorzkim smakiem z nutką owocowego aromatu;
Oliwki Kalamata – cechują się lekko wydłużonym kształtem i niewielkimi rozmiarami oraz goryczkowatym smakiem;
Oliwki Picholine – charakteryzują się goryczką i lekką pikantnością z aromatami owocowymi i ziołowymi;
Oliwki Pillion – są chrupkie i delikatne w smaku;
Oliwki Piquee – mają wyrazisty smak i ciemną barwę;
Olwiki Tsakistes – popularne popękane zielone oliwki, które rozbija się delikatnie, a następnie moczy w ciepłej wodzie co czyni ich smak mniej gorzkim.
Najlepsze oliwki nadziewane
Na sklepowych pólkach bardzo często znaleźć można różnego rodzaju oliwki nadziewane. Najlepiej smakują oliwki faszerowane czosnkiem, które przejmują wyrazisty posmak nadzienia. Miłośnicy nieco delikatniejszych smaków powinni sięgnąć po zielone oliwki faszerowane migdałem – połączenie miękkiego miąższu oliwki z chrupkim nadzieniem to duet idealny. Ostry i wyrazisty smak oliwek nadziewanych papryką piri-piri zaskoczy każdego, a oliwki nadziewane skórką cytryny sprawdzą się do lekkich przekąsek i słodko kwaśnych dań.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana