Rodzaje i zastosowanie opakowań styropianowych
Opakowania styropianowe to powszechnie używane produkty w lokalach gastronomicznych, np. przy pakowaniu żywności na wynos. Warto jednak wiedzieć, że idealnie nadadzą się także w domowym zastosowaniu. Styropian to materiał o wielu zaletach, który świetnie sprawdza się w kontakcie z żywnością. Dowiedz się, jakie są rodzaje opakowań wykonane z tego tworzywa i gdzie mogą zostać zastosowane.
Dlaczego styropian to popularne tworzywo w gastronomii?
Styropian to popularny materiał o uniwersalnym zastosowaniu. Powszechnie jest wykorzystywany do produkcji opakowań spożywczych. Takie produkty można kupić w hurtowniach z jednorazowymi akcesoriami gastronomicznymi, takich jak Ema-Pol w Warszawie. Wśród powodów popularności styropianowych opakowań jednorazowych można wymienić:
- wagę
Opakowania wytworzone z tego materiału są lekkie, dzięki czemu są bardzo wygodne do przenoszenia dla klientów.
- właściwości termoizolacyjne
Styropian to tworzywo, które doskonale izoluje, dlatego jest często stosowany zarówno w ociepleniach konstrukcji budowlanych, jak i do przechowywania żywności. Dzięki temu posiłki w takich opakowań na dłużej zachowują odpowiednią temperaturę.
- nieprzepuszczalność
Pudełka styropianowe doskonale spisują się nie tylko przy stałych pokarmach, ale również posiłkach z płynną konsystencją. Idealnie sprawdzą się do zapakowania sosów czy zup, gdyż styropian nie przecieka.
To tylko kilka zalet wyboru pojemników styropianowych w gastronomii.
Jakie są rodzaje opakowań styropianowych?
Jednorazowe opakowania styropianowe do gastronomii mają szerokie zastosowanie, a do tego można znaleźć ich różne rodzaje:
- lunchboxy
To pojemniki z wyodrębnionymi komorami na poszczególne składniki posiłku. Idealnie sprawdzają się zarówno przy zamówieniach na wynos, jak i na stołówkach. To wygodny sposób na spakowanie obiadu. W zależności od wyboru rodzaju pojemnika może on być podzielony na 2 lub 3 komory.
- typu hamburger
Jak sama nazwa wskazuje, to pojemniki doskonale nadające się do zapakowania na wynos hamburgerów czy kanapek. Dzięki swojej formie świetnie sprawdzą się również przy sałatkach czy frytkach.
- pojemniki na zupę
To idealny sposób na zapakowanie zup czy posiłków o płynnej konsystencji na wynos. Styropianowe opakowania nie przemokną, a przy tym zachowają na dłużej temperaturę dania.
To tylko kilka najpopularniej stosowanych rodzajów pojemników styropianowych w gastronomii. Opakowania jednorazowe z tego materiału idealnie sprawdzą się w każdym lokalu gastronomicznym, gdyż mają świetne właściwości i można je łatwo przechowywać.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana