Rodzaje grillów ogrodowych
Wiosna i lato kojarzą się nam nie tylko z ciepłem, słońcem i piękną pogodą, ale również ze spotkaniami pod chmurką w gronie rodzinnym, najlepiej przy grillu ogrodowym. Polacy uwielbiają grillować! Jest to okazja do spędzenia czasu z bliskimi i skosztowania pysznych dań z rusztu. Sezon grillowy w pełni zaczyna się w maju. Chcesz zakupić sobie grill do ogrodu? Dowiedz się, jakie rodzaje grillów dostępne są na rynku i który grill ogrodowy wybrać?
Grill węglowy
Grille węglowe są w Polsce najpopularniejsze, a w sezonie grillowym dostępne w prawie każdym sklepie i supermarkecie. Składają się one z misy wykonanej z grubej blachy oraz stalowego rusztu. W węglowym grillu ogrodowym pali się węglem drzewnym lub brykietem, do rozpalenia którego konieczna jest podpałka. Grille węglowe dostępne są na rynku w różnych rozmiarach i kształtach. Są one niezwykle poręczne. Niektóre modele są wyposażone w kółka, co sprawia, że można je łatwo przenosić z jednego miejsca na drugie, również po trawie. Potrawy na grillu węglowym przyrządzane są na ogniu i w aromacie dymu, co ma duże znaczenie dla wielu miłośników letniego grillowania.
Grill ogrodowy gazowy
To również urządzenie typowe do używania w ogródku. Jedne grille gazowe są zasilane gazem z butli, a inne muszą być podłączone do sieci gazowej. Wyposażone są one w palniki, a temperaturę reguluje się w prosty sposób pokrętłami, tak samo jak w domowej kuchence gazowej. Dużą zaletą grilla gazowego jest szybkość nagrzewania i łatwość obsługi.
Nad palnikami takiego grilla znajduje się blaszana płyta, na którą ścieka tłuszcz i soki z przyrządzanych potraw. To sprawia, że podgrzane płyny parują i nadają aromat przygotowywanym potrawom na górnym ruszcie. Dużą zaletą grilla gazowego jest brak dymu i nieprzyjemnego zapachu. Możesz je zakupić w sklepie New Garden Style. Jednak są one droższe, większe i cięższe od omawianych wcześniej modeli węglowych.
Grill elektryczny
Grill elektryczny został tak zaprojektowany, aby można było go używać nie tylko w ogrodzie i na tarasie, ale przede wszystkim w domu! Wymaga on podłączenia do prądu, dlatego jeżeli chcesz go używać w ogrodzie, musisz zaopatrzyć się w przedłużacz. Jego dużą zaletą jest szybkie nagrzewanie i regulacja temperatury, dzięki czemu potrawy się nie spalą. Grille elektryczne nie wytwarzają również dymu, dlatego można je używać w pomieszczeniach zamkniętych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana