Po czym rozpoznać markową porcelanę?
Wszystko zaczęło się w Chinach prawie 2000 lat temu. To tutaj powstała pierwsza porcelana i przez wieki była ona doskonalona. Nie wiedzielibyśmy o niej, gdyby nie Marco Polo. To właśnie on, w 1298 roku, przywiózł do Europy wieść o porcelanie. Minęło jednak wiele lat, zanim odkryte zostały techniki jej wytwarzania. W artykule opowiemy o markowych porcelanach, ale również o tym, jak rozpoznawać podróbki od oryginałów.
Czym wyróżnia się porcelana dobrej jakości?
Porcelana kojarzy się z luksusem oraz elegancją. Nic dziwnego, od samego początku była ona przeważnie elementem zastawy na dworach królewskich. Starannie wykonana, z dbałością o każdy szczegół, była dostępna jedynie dla tych, których było na nią stać. Dziś, choć porcelana jest ogólnodostępna, nie tracąc przy tym na jakości, nadal jest produktem ekskluzywnym. Nad jej atrakcyjnością pracują projektanci, którzy pragną zachować tradycyjne wzornictwo, ale chcą też tworzyć coś nowego, szukając rozwiązań bardziej nowoczesnych, minimalistycznych. Oprócz kreowania oryginalnych wzorów nadają porcelanie na przykład niebanalne kształty. Jest to możliwe m.in. dzięki właściwościom porcelany - jej elastyczności i trwałości.
Wyjątkowy produkt, czyli o markowej porcelanie
Filiżanki, talerze, wazy, figurki z porcelany to elementy, które tworzą niepowtarzalny klimat domu. Odpowiednio dobrane, pozwolą zaaranżować wnętrze, które będzie miało wyjątkowy urok. Przykładem takiej porcelany może być jedna z najbardziej znanych marek - Rosenthal. Jej początki sięgają 1879 roku i nieustannie jest ona obiektem zainteresowania wielu kolekcjonerów. Wyroby pochodzące z tej wytwórni są prawdziwymi arcydziełami, które można znaleźć m.in. w ofercie Salonu Porcelany we Wrocławiu. Oprócz porcelany marki Rosenthal firma w swoim asortymencie posiada porcelanę Kaiser, Vista Alegre, Goebel czy Villeroy & Boch.
Zdarza się jednak, że na markową porcelanę można trafić w sklepach z antykami czy nawet na pchlich targach. Skąd mieć pewność, że jest ona oryginalna? Jak poznać, że nie jest jedynie fajansem?
5 sposobów, jak rozpoznać prawdziwą porcelanę
Umiejętność rozpoznawania prawdziwej, markowej porcelany może okazać się bardzo pomocna. Warto rozpocząć od:
- Sprawdzenia przepuszczalności światła. To jedna z właściwości porcelany, która odróżnia ją od porcelanopodobnych produktów.
- Przyjrzenia się barwie. Porcelana, nawet z czasem, nie traci barwy. Ta prawdziwa to ta w odcieniu śnieżnobiałym, a nawet kremowym!
- Oceny ciężaru. Oryginały będą mocne, ale też lekkie. Im porcelana cieńsza – tym lepiej wykonana.
- Zbadania dźwięku. Można go sprawdzić, delikatnie uderzając w naczynie. Prawdziwa porcelana powinna wydać piękny dźwięk.
- Jest nie tylko doskonała, ale i praktyczna dzięki odporności na wysoką i niską temperaturę. Porcelanowe naczynie nadaje się do przechowywania w zamrażalniku, a do tego jest też żaroodporne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana