Najlepsze gatunki mąki do domowych wypieków
Mąki do domowych wypieków różnią się poziomem zmielenia i kolorem, co można rozpoznać po oznaczeniu na opakowaniu. Innymi właściwościami będzie cechować się typ 500 a innymi typ 650, a co za tym idzie, różne będzie zastosowanie tych dwóch gatunków mąk. Maki piekarnicze powstają wyłącznie z dokładnie wyselekcjonowanych zbóż, co przekłada się nie tylko na ich jakość, ale także trwałość i smak wypieków.
Jaką mąkę wybrać do wypieków?
Zdecydowana większość mąk piekarniczych pozyskiwana jest z ziaren pszenicy. Mąka pszenna jest elastyczna i zawiera gluten, dzięki któremu wypieki ładnie rosną. O przeznaczeniu maki mówi typ, czyli liczba, którą można znaleźć na opakowaniu. Im wyższa, tym więcej skalników mineralnych zawiera mąka. W ofercie młyna JAKPOL w Gołyminie-Ośrodku dostępne są następujące typy mąk piekarniczych:
Typ 1850 – mąka graham to składnik popularnych bułek i chlebów razowych. Nadaje się także do ciasta na pizzę;
Typ 450 – mąka tortowa idealnie sprawdza się przy wypieku różnych ciast i biszkoptów;
Typ 500 – mąka do wypieku chleba i drożdżowych ciast;
Typ 550 – mąka luksusowa idealne do wypieku chleba, pączków i faworków;
Typ 650 – stosowana do wypieku chleba, bułek i pierników;
Typ 750 – mąka do ciasta na pizzę;
Typ 850 – mąka do wypieku bułek i chleba.
Oprócz mąk pszennych do wypieków wykorzystywane są także mąki żytnie, które również dzielą się na typy:
Typ 1400 – mąka sitkowa do wypieku chleba na zakwasie i różnych wyrobów cukierniczych;
Typ 1100 – idealna do ciast i chleba;
Typ 2000 – na pełnoziarniste pieczywo i ciasto na pizzę;
Typ 5000 – składnik żytniego chleba i ciasteczek.
Jak widać, na rynku dostępne jest wiele różnych gatunków mąk, a wybór odpowiedniego typu jest kluczowy dla jakości i trwałości naszych wypieków.
Którą mąkę wybrać do wypieku chleba?
Coraz częściej decydujemy się na samodzielny wypiek chleba. I nie ma w tym nic dziwnego – zapach i smak domowego pieczywa ciężko porównać z czymkolwiek innym. Wybierając mąkę na chleb, trzeba przede wszystkim kierować się oznaczeniem na opakowaniu. Warto wiedzieć, że typ maki to wartość, która pokazuje, ile w danej mące po jej spaleniu w specjalnym piecu pozostało substancji mineralnych a ile pozostałych składników, które nazywa się popiołem. Dla przykładumąką pszenna typ 750 chlebowa zawiera 0,75% popiołu a w mące typu 1100 będzie to 1,1%.
Mąki pszenne zawierają gluten, a więc są sprężyste, lekkie i puszyste. Mąki pszenne wpływają na porowatość pieczywa i nie wymagają przygotowywania zakwasów. Najpopularniejszym gatunkiem mąki do wypieku chleba jest typ 750.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana