Artykuł sponsorowany

Najlepsze gatunki mąki do domowych wypieków

Najlepsze gatunki mąki do domowych wypieków

Mąki do domowych wypieków różnią się poziomem zmielenia i kolorem, co można rozpoznać po oznaczeniu na opakowaniu. Innymi właściwościami będzie cechować się typ 500 a innymi typ 650, a co za tym idzie, różne będzie zastosowanie tych dwóch gatunków mąk. Maki piekarnicze powstają wyłącznie z dokładnie wyselekcjonowanych zbóż, co przekłada się nie tylko na ich jakość, ale także trwałość i smak wypieków.

Jaką mąkę wybrać do wypieków?

Zdecydowana większość mąk piekarniczych pozyskiwana jest z ziaren pszenicy. Mąka pszenna jest elastyczna i zawiera gluten, dzięki któremu wypieki ładnie rosną. O przeznaczeniu maki mówi typ, czyli liczba, którą można znaleźć na opakowaniu. Im wyższa, tym więcej skalników mineralnych zawiera mąka. W ofercie młyna JAKPOL w Gołyminie-Ośrodku dostępne są następujące typy mąk piekarniczych:

  • Typ 1850 – mąka graham to składnik popularnych bułek i chlebów razowych. Nadaje się także do ciasta na pizzę;

  • Typ 450 – mąka tortowa idealnie sprawdza się przy wypieku różnych ciast i biszkoptów;

  • Typ 500 – mąka do wypieku chleba i drożdżowych ciast;

  • Typ 550 – mąka luksusowa idealne do wypieku chleba, pączków i faworków;

  • Typ 650 – stosowana do wypieku chleba, bułek i pierników;

  • Typ 750 – mąka do ciasta na pizzę;

  • Typ 850 – mąka do wypieku bułek i chleba.

Oprócz mąk pszennych do wypieków wykorzystywane są także mąki żytnie, które również dzielą się na typy:

  • Typ 1400 – mąka sitkowa do wypieku chleba na zakwasie i różnych wyrobów cukierniczych;

  • Typ 1100 – idealna do ciast i chleba;

  • Typ 2000 – na pełnoziarniste pieczywo i ciasto na pizzę;

  • Typ 5000 – składnik żytniego chleba i ciasteczek.

Jak widać, na rynku dostępne jest wiele różnych gatunków mąk, a wybór odpowiedniego typu jest kluczowy dla jakości i trwałości naszych wypieków.

Którą mąkę wybrać do wypieku chleba?

Coraz częściej decydujemy się na samodzielny wypiek chleba. I nie ma w tym nic dziwnego – zapach i smak domowego pieczywa ciężko porównać z czymkolwiek innym. Wybierając mąkę na chleb, trzeba przede wszystkim kierować się oznaczeniem na opakowaniu. Warto wiedzieć, że typ maki to wartość, która pokazuje, ile w danej mące po jej spaleniu w specjalnym piecu pozostało substancji mineralnych a ile pozostałych składników, które nazywa się popiołem. Dla przykładumąką pszenna typ 750 chlebowa zawiera 0,75% popiołu a w mące typu 1100 będzie to 1,1%.

Mąki pszenne zawierają gluten, a więc są sprężyste, lekkie i puszyste. Mąki pszenne wpływają na porowatość pieczywa i nie wymagają przygotowywania zakwasów. Najpopularniejszym gatunkiem mąki do wypieku chleba jest typ 750.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.