Makaron z wołowiną jako świetny pomysł na obiad
Poszukiwanie idealnego pomysłu na obiad to znielubiana przez wielu Polaków czynność. Co wybrać, kiedy internet pęka w szwach, a półki uginają się pod ciężarem produktów z całego świata? Jedną z propozycji jest makaron z wołowiną, który w zależności od wybranej kuchni, można przyrządzić na wiele różnych sposobów! Jakich? Tego dowiesz się z naszego artykułu — zapraszamy do lektury!
Makaron z wołowiną według różnych kuchni świata
Ile głów, tyle różnych pomysłów na przygotowanie makaronu z wołowiną. Tym lepiej, jeśli wspomniane głowy różnią się od siebie kulturą i pomysłami na przyrządzenie tych samych składników. Wiele światowej sławy kucharzy twierdzi, że sekret tkwi w dodatkach. Oto najpopularniejsze sposoby na przyrządzenie makaronu z wołowiną:
po meksykańsku: pachnący i aromatyczny, z użyciem narodowych warzyw Meksyku: fasoli, papryki i pomidorów. Może budzić skojarzenia ze spaghetti, jednak jest zdecydowanie bardziej pikantny dzięki dodatkowi ostrych papryczek,
po chińsku: każdy z nas wielokrotnie widział tak zwane chińskie budki, których zapach nie da się pomylić niczym innym. Nie znaczy to jednak, że jedzenie tam jest złej jakości — wręcz przeciwnie, kucharze tak pracujący starają się odtworzyć smaki swojego dzieciństwa ze składników dostępnych w Polsce. Z dodatkiem imbiru, sosu sojowego i sosu słodkiego chilli, tworzy niepowtarzalną mieszankę smaków. Makaron z wołowiną z dodatkiem sosu ostrygowego można zjeść w foodtracku Chefs’ on Wheels,
po włosku: najpopularniejszym daniem z makaronem we Włoszech jest oczywiście spaghetti bolognese, jednak my proponujemy dzisiaj coś zupełnie innego: makaron aglio olio e peperonico z wołowiną. Makaron aglio olio sam w sobie to jedno z najłatwiejszych dań: wystarczy połączyć ze sobą oliwę, czosnek, chilli i natkę pietruszki. Natomiast aby danie było bardziej sycące, polecamy dodać wołowinę.
Czy warto jeść wołowinę?
Jak na czerwone mięso, wołowina jest stosunkowo zdrowa i pożywna. Zawiera ona więcej przyswajalnego żelaza w porównaniu do mięsa innych gatunków zwierząt rzeźnych. Ponadto jest źródłem witamin, w tym: witaminy A, E oraz D, jak również witamin z grupy B – B1, B6 oraz B12. Jej kaloryczność różni się w zależności od kawałka: 100 g polędwicy wołowej dostarcza ok. 113 kcal, natomiast szponder już 217 kcal.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana