Komu przysługują posiłki profilaktyczne?
Dostarczenie naszemu organizmowi odpowiedniej ilości kalorii podczas dnia, to podstawa do prawidłowego i zdrowego funkcjonowania. Niektóre prace, ze względu na szczególny charakter wymagają od pracodawców zapewnienia posiłków profilaktycznych. Czym one są i komu przysługują posiłki regeneracyjne?
Czym są posiłki profilaktyczne?
W zależności od rodzaju wykonywanej pracy nasze zapotrzebowanie kaloryczne może się zwiększyć lub zmniejszyć. Posiłki profilaktyczne, inaczej nazywane posiłkami regeneracyjne, to rodzaj pożywienia, które pracodawca musi zapewnić swoim pracownikom. Są to posiłki dla firm, których koszty ponosi pracodawca, ze względu na szczególne warunki pracy.
Posiłek profilaktyczny musi być ciepły, a około połowa wartości odżywczych powinny stanowić węglowodany. Jeżeli szukamy odpowiednich posiłków regeneracyjnych, zgodnych z ustaleniami, warto wybierać miejsca oferujące catering dla firm. JedzieCatering ze Szczecina to usługi cateringowe wysokiej jakości. Smaczne, aromatyczne dania w ofercie skierowanej dla firm, to doskonałe rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy poszukują sprawdzonych sposobów na organizację posiłków profilaktycznych dla pracowników.
Kiedy pracownikowi przysługuje posiłek profilaktyczny?
Zasady przysługiwania posiłków profilaktycznych określają przepisy prawne. Reguluje je Rozporządzenie Ministra z dnia 28 maja 1996 r. w sprawie profilaktycznych posiłków i napojów. Zgodnie z nimi posiłek regeneracyjny przysługuje „pracownikom wykonującym prace związane z wysiłkiem fizycznym, powodującym w ciągu zmiany roboczej efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 2000 kcal u mężczyzn i powyżej 1100 kcal u kobiet”.
Co więcej, w okresie od 1 listopada do 31 marca, posiłek profilaktyczny przysługuje każdemu pracownikowi, którego praca z wysiłkiem fizycznym na otwartej przestrzeni powoduje efektywny wydatek energetyczny organizmu powyżej 1500 kcal u mężczyzn i powyżej 1000 kcal u kobiet. Dodatkowo posiłek regeneracyjny przysługuje wszystkim pracownikom wykonującym prace pod ziemią, zatrudnionym przy usuwaniu skutków klęski żywiołowej oraz w warunkach gorącego mikroklimatu. Szczegółowe ustalenia co do przysługiwania posiłków profilaktycznych ustala pracodawca z zakładowymi organizacjami związkowymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana