Jakie produkty sypkie najczęściej podlegają konfekcjonowaniu?
Konfekcjonowanie produktów sypkich jest końcowym i zarazem niezwykle ważnym etapem przygotowania towarów do sprzedaży. Substancje sypkie należy pakować z wyjątkową starannością, żeby nie uległy uszkodzeniu w trakcie ich przenoszenia. Wyjaśniamy, na czym dokładnie polega konfekcjonowanie produktów sypkich i które z nich najczęściej pakuje się do saszetek i innych opakowań.
Czym jest konfekcjonowanie produktów sypkich?
Konfekcjonowanie produktów sypkich to przede wszystkim ich zapakowywanie lub przepakowywanie w na tyle szczelny sposób, aby się nie wysypały, a ich walory smakowe, fizyczne bądź zapachowe nie uległy obniżeniu. Ale konfekcjonowanie to również ważenie, odmierzanie i selekcjonowanie pakowanych produktów. Na ten proces składa się też nanoszenie kodów kreskowych, etykiet na opakowanie, a także wykonywanie kolorowych nadruków.
Przeczytaj również: Jakie zalety mają opakowania próżniowe?
We współczesnych rynkowych realiach, gdzie panuje duża konkurencja między firmami w branży handlowej, nie sposób bowiem ignorować estetycznego aspektu konfekcji. Czyni to sam proces jeszcze bardziej złożonym, dlatego konfekcjonowanie warto zlecać profesjonalnym podmiotom, takim jak producent opakowań Flexgroup.
Spożywcze produkty sypkie, które zazwyczaj się konfekcjonuje
Tak naprawdę konfekcjonować można produkty sypkie o rozmaitym przeznaczeniu. Mogą to być na przykład produkty spożywcze: mąka, kasza gryczana i jaglana, ziarna, posypki do ciast, pudry, a także przyprawy podawane w saszetkach w restauracjach lub w formie dodatków do mrożonek. Również do saszetek pakuje się cukier, kawę i herbatę, które następnie są serwowane w kawiarniach. Saszetkowaną herbatę lub kawę można kupić w sklepie, by potem zabrać ją w podróż pociągiem lub samochodem. Jeśli ze względów zdrowotnych nie spożywamy cukru, to w takiej saszetce możemy przenosić inny produkt słodzący i wsypywać go do napoju pitego poza domem.
Lecznicze produkty sypkie, które się konfekcjonuje
Konfekcjonuje się też produkty sypkie o właściwościach leczniczych lub zdrowotnych. Mogą to być różnego rodzaju proszki przeciwbólowe czy witaminy. Nic nie stoi na przeszkodzie, by wziąć ze sobą na trening biegowy bądź siłownię elektrolit zapakowany w saszetkę, a potem rozpuścić go w wodzie i wypić. Konfekcjonowanie towarów jest więc rozwiązaniem bardzo wygodnym zarówno dla samego konsumenta, jak i korzystnym dla firmy sprzedającej produkt, która w ten sposób łatwiej może zachęcić klienta do zakupu i przy okazji opakowania wykorzystać jako nośnik reklamowy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana