Jakie normy muszą spełniać przetwórnie warzyw i owoców?
Szukasz ciekawego pomysłu na swój nowy biznes? W ostatnim czasie dużą popularnością cieszą się przetwórnie warzyw i owoców. Popyt na tego typu produkty stale rośnie. Dlatego właśnie coraz więcej przedsiębiorców decyduje się na taką inwestycję. Co musisz wiedzieć przed otwarciem przetwórni warzyw i owoców? Dowiedz się, jakie normy powinny one spełniać, aby ich działanie było w pełni legalne.
Zakłady przetwórstwa owoców i warzyw – dla kogo?
Czym zajmują się przetwórnie warzyw i owoców? Tak naprawdę wystarczy wejść do dowolnego sklepu spożywczego i rozejrzeć się po półkach. Duża część produktów pochodzi właśnie z takich zakładów. Konfitury, dżemy, ogórki konserwowe, sałatki warzywne i wiele więcej tego typu produktów to codzienne zakupy każdego Polaka. Jak widać, dobrze zarządzana przetwórnia potrafi być naprawdę opłacalną inwestycją. Ważne jednak, aby spełniała ona wszystkie obowiązujące wymogi i produkowała wysokiej jakości produkty.
Po czym rozpoznać dobrą przetwórnię?
Szukając dobrej przetwórni, która ma swojej ofercie smaczne, ale przede wszystkim zdrowe produkty, zwróć uwagę na kilka kluczowych aspektów. Są to:
- doświadczenie – im dłużej przetwórnia działa na rynku, tym większa szansa, że jest to rzetelna, sprawdzona firma,
- sposób uprawy – jeśli zależy Ci na jakości, wybieraj przetwórnie z profesjonalnie przeprowadzanymi uprawami,
- forma dostawy – aby zamawiane produkty zachowały swoje walory i świeżość podczas transportu, upewnij się, że przesyła będzie odpowiednio zabezpieczona.
Pamiętaj również, o samym asortymencie produktów danej firmy. Przykładowo, jeśli prowadzisz pieczarkarnie, strzałem w dziesiątkę będzie przetwórnia Lomania specjalizująca się właśnie w tego typu wyrobach.
Jak założyć przetwórnię owoców i warzyw – przepisy prawne
Prowadzenie przetwórni wiąże się z wieloma wymogami, jakie należy spełnić. Zakład taki przede wszystkim musi przejść przez Państwową Inspekcję Sanitarną. Obejmuje ona wyniki badań wody, sprawdzenie systemu wentylacyjnego i zaakceptowanie procedur związanych z przetwarzaniem produktów spożywczych.
Działalność ta wymaga również udokumentowanych orzeczeń do celów sanitarno-epidemiologicznych o braku przeciwwskazań do pracy z żywnością przez każdego z pracowników. Zapobiegnie to przenoszeniu i rozprzestrzenianiu niebezpiecznych chorób i wirusów.
Każda przetwórnia owoców i warzyw ma obowiązek rejestracji swojej działalności u wojewódzkiego inspektora jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Niezbędne będzie także pozwolenie wodnoprawne, pozwalające na pobór wody powyżej 100 m3 na dobę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana