Jakie kultury bakterii powinny znajdować się w dobrym jakościowo jogurcie?
Produkty mleczne są cenne dla naszego zdrowia, niektórzy nawet twierdzą, że codziennie powinno się spożywać jogurt. Warto pamiętać o tym, że utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelitach wpływa bardzo korzystnie na działanie całego organizmu. Wymaga to niewielkiego, ale świadomego wyboru, dlatego dobrze jest wiedzieć jakie szczepy bakterii powinny być w dobrym jakościowo jogurcie.
Jakie szczepy bakterii powinny znajdować się w jogurcie?
Każdy jogurt powstaje na skutek fermentacji mleka zaszczepionego odpowiednimi bakteriami. Najczęściej są to Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. W ofercie takich firm, jak np. Tomlab można kupić kultury bakterii, którymi bez problemu uda się zaszczepić mleko w warunkach domowych i spróbować uzyskać w ten sposób własnoręcznie przygotowany jogurt. Jednak nie każdy produkt tego typu, bez względu na to, czy kupiony, czy domowy może być określony mianem probiotycznego. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu naszemu organizmowi dobroczynnych bakterii, należy uważnie zapoznać się z etykietą danego jogurtu. Na opakowaniu powinna widnieć nazwa użytych szczepów. Ważne jest również to, ile bakterii będzie żyło przed upływem daty ważności. Nie można też zapominać o podstawowej zasadzie, że im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej.
Jaki wpływ na zdrowie może mieć spożywanie jogurtu probiotycznego?
Jogurt, czyli produkt dobrze znany od dawna, powstaje z mleka zaszczepionego odpowiednimi kulturami bakterii. Co więcej, przy użyciu określonych szczepów, w konkretnej ilości można mówić o jogurcie probiotycznym. Określenie „probiotyczne” oznacza produkt, który poprzez szczepy bakterii ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Co więcej, bakterie te muszą być zdolne do przeżycia w układzie pokarmowym i specyficznych warunkach, które tam panują. Wśród dobroczynnego wpływu bakterii probiotycznych na organizm można wymienić:
ochronę przed patogenami,
wzmacnianie odporności,
szybszy powrót do zdrowia np. po antybiotykoterapii,
syntezę niektórych witamin,
obniżanie ryzyka wystąpienia alergii,
usprawnianie procesu trawienia.
Jak powszechnie wiadomo, źródłem bakterii probiotycznych są np. jogurty probiotyczne, suplementy diety lub naturalne kiszonki, takie jak kiszona kapusta lub ogórki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana