Artykuł sponsorowany

Jakie kultury bakterii powinny znajdować się w dobrym jakościowo jogurcie?

Jakie kultury bakterii powinny znajdować się w dobrym jakościowo jogurcie?

Produkty mleczne są cenne dla naszego zdrowia, niektórzy nawet twierdzą, że codziennie powinno się spożywać jogurt. Warto pamiętać o tym, że utrzymanie prawidłowej mikroflory w jelitach wpływa bardzo korzystnie na działanie całego organizmu. Wymaga to niewielkiego, ale świadomego wyboru, dlatego dobrze jest wiedzieć jakie szczepy bakterii powinny być w dobrym jakościowo jogurcie.

Jakie szczepy bakterii powinny znajdować się w jogurcie?

Każdy jogurt powstaje na skutek fermentacji mleka zaszczepionego odpowiednimi bakteriami. Najczęściej są to Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus. W ofercie takich firm, jak np. Tomlab można kupić kultury bakterii, którymi bez problemu uda się zaszczepić mleko w warunkach domowych i spróbować uzyskać w ten sposób własnoręcznie przygotowany jogurt. Jednak nie każdy produkt tego typu, bez względu na to, czy kupiony, czy domowy może być określony mianem probiotycznego. Jeżeli zależy nam na dostarczeniu naszemu organizmowi dobroczynnych bakterii, należy uważnie zapoznać się z etykietą danego jogurtu. Na opakowaniu powinna widnieć nazwa użytych szczepów. Ważne jest również to, ile bakterii będzie żyło przed upływem daty ważności. Nie można też zapominać o podstawowej zasadzie, że im krótszy skład na etykiecie, tym lepiej.

Jaki wpływ na zdrowie może mieć spożywanie jogurtu probiotycznego?

Jogurt, czyli produkt dobrze znany od dawna, powstaje z mleka zaszczepionego odpowiednimi kulturami bakterii. Co więcej, przy użyciu określonych szczepów, w konkretnej ilości można mówić o jogurcie probiotycznym. Określenie „probiotyczne” oznacza produkt, który poprzez szczepy bakterii ma pozytywny wpływ na zdrowie człowieka. Co więcej, bakterie te muszą być zdolne do przeżycia w układzie pokarmowym i specyficznych warunkach, które tam panują. Wśród dobroczynnego wpływu bakterii probiotycznych na organizm można wymienić:

  • ochronę przed patogenami,

  • wzmacnianie odporności,

  • szybszy powrót do zdrowia np. po antybiotykoterapii,

  • syntezę niektórych witamin,

  • obniżanie ryzyka wystąpienia alergii,

  • usprawnianie procesu trawienia.

Jak powszechnie wiadomo, źródłem bakterii probiotycznych są np. jogurty probiotyczne, suplementy diety lub naturalne kiszonki, takie jak kiszona kapusta lub ogórki.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.