Artykuł sponsorowany

Jak syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na świeżość wyrobów spożywczych?

Jak syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na świeżość wyrobów spożywczych?

O przydatności i popycie danego produktu spożywczego świadczy m.in. jego świeżość. Aby wyroby zachowywały ją dłużej i tym samym mogły być sprzedane lub spożyte w dłuższym czasie od momentu produkcji, dodawany jest do nich syrop glukozowo-fruktozowy. Jakie właściwości ma ta substancja i w jaki sposób wpływa na świeżość jedzenia?

Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?

Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawaną do wyrobów spożywczych substancją słodzącą, która poprawia walory smakowe produktu, zwiększa jego atrakcyjność, ulepsza aromat, barwę oraz konsystencję. Powstaje na drodze procesu technologicznego w wyniku obróbki skrobi pszenicznej. W składzie syropu glukozowo-fruktozowego znaleźć można (zgodnie z nazwą) glukozę i fruktozę - cukry proste, które nie posiadają wartości odżywczych. Ich właściwości zbliżone są do popularnej sacharozy. Zawartość glukozy to zazwyczaj 55%, fruktozy – 42%, natomiast pozostałe 3% stanowią inne cukry proste.

Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją płynną, bezbarwną i łatwą w zastosowaniu przy wszelkich procesach technologicznych. Wykazuje znaczne właściwości słodzące, a jego konsystencja pozwala na proste dozowanie, rozlewanie i transport. Szereg substancji wpływających na świeżość produktów, syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne powszechnie stosowane w branży cukierniczej i spożywczej oferuje uznany producent i dystrybutor półproduktów cukierniczych HOLGER FOOD

Syrop glukozowo-fruktozowy a świeżość wyrobów spożywczych

Syrop glukozowo-fruktozowy stosowany jest powszechnie w różnego rodzaju produktach spożywczych w celu przedłużenia ich świeżości i zachowania właściwości stanowiących korzyści podczas spożycia. Alternatywą dla tej substancji wykazującą podobne działanie jest syrop glukozowy, który bardzo dobrze wiąże strukturę produktów, spulchnia, znacznie przedłuża świeżość wyrobów, korzystnie działa na ich elastyczność oraz nadaje połyskliwość.

Dodanie tej substancji do przetworów spożywczych dobrze wpływa na konsystencję, zachowanie właściwej wilgotności wyrobu i pomaga utrzymać znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia. Syrop glukozowy to doskonały stabilizator zapachu i smaku, który dodatkowo przeciwdziała krystalizacji i powstawaniu lodu podczas mrożenia produktów. Dzięki zastosowaniu syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego produkty zachowują swoją objętość, pulchność i konsystencję. Z biegiem czasu nie zmieniają się również właściwości ani smak wyrobu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.