Jak syrop glukozowo-fruktozowy wpływa na świeżość wyrobów spożywczych?
O przydatności i popycie danego produktu spożywczego świadczy m.in. jego świeżość. Aby wyroby zachowywały ją dłużej i tym samym mogły być sprzedane lub spożyte w dłuższym czasie od momentu produkcji, dodawany jest do nich syrop glukozowo-fruktozowy. Jakie właściwości ma ta substancja i w jaki sposób wpływa na świeżość jedzenia?
Co to jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest powszechnie dodawaną do wyrobów spożywczych substancją słodzącą, która poprawia walory smakowe produktu, zwiększa jego atrakcyjność, ulepsza aromat, barwę oraz konsystencję. Powstaje na drodze procesu technologicznego w wyniku obróbki skrobi pszenicznej. W składzie syropu glukozowo-fruktozowego znaleźć można (zgodnie z nazwą) glukozę i fruktozę - cukry proste, które nie posiadają wartości odżywczych. Ich właściwości zbliżone są do popularnej sacharozy. Zawartość glukozy to zazwyczaj 55%, fruktozy – 42%, natomiast pozostałe 3% stanowią inne cukry proste.
Syrop glukozowo-fruktozowy jest substancją płynną, bezbarwną i łatwą w zastosowaniu przy wszelkich procesach technologicznych. Wykazuje znaczne właściwości słodzące, a jego konsystencja pozwala na proste dozowanie, rozlewanie i transport. Szereg substancji wpływających na świeżość produktów, syrop glukozowo-fruktozowy oraz inne powszechnie stosowane w branży cukierniczej i spożywczej oferuje uznany producent i dystrybutor półproduktów cukierniczych HOLGER FOOD.
Syrop glukozowo-fruktozowy a świeżość wyrobów spożywczych
Syrop glukozowo-fruktozowy stosowany jest powszechnie w różnego rodzaju produktach spożywczych w celu przedłużenia ich świeżości i zachowania właściwości stanowiących korzyści podczas spożycia. Alternatywą dla tej substancji wykazującą podobne działanie jest syrop glukozowy, który bardzo dobrze wiąże strukturę produktów, spulchnia, znacznie przedłuża świeżość wyrobów, korzystnie działa na ich elastyczność oraz nadaje połyskliwość.
Dodanie tej substancji do przetworów spożywczych dobrze wpływa na konsystencję, zachowanie właściwej wilgotności wyrobu i pomaga utrzymać znacznie dłuższy okres przydatności do spożycia. Syrop glukozowy to doskonały stabilizator zapachu i smaku, który dodatkowo przeciwdziała krystalizacji i powstawaniu lodu podczas mrożenia produktów. Dzięki zastosowaniu syropu glukozowego lub glukozowo-fruktozowego produkty zachowują swoją objętość, pulchność i konsystencję. Z biegiem czasu nie zmieniają się również właściwości ani smak wyrobu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana