Artykuł sponsorowany

Jak przygotować bulion drobiowy?

Jak przygotować bulion drobiowy?

Przy przygotowywaniu różnego rodzaju potraw – zwłaszcza o płynnej i półpłynnej konsystencji – często sięga się po różnego rodzaju buliony. Jedną z najczęściej wykorzystywanych do wspomnianych dań baz jest wywar drobiowy. Tego typu produkty zazwyczaj doprawia się według osobistych preferencji. Wysokiej jakości artykuły dostarczają również organizmowi ludzkiemu wiele składników odżywczych. Dowiedz się więcej na ten temat!

Bulion drobiowy – charakterystyka i sposób przygotowania

 Wywary drobiowe wytwarza się ze starannie wyselekcjonowanych produktów. Wśród nich trzeba wymienić przede wszystkim mięsiste kości z kurczaka, jak również porcję rozmaitych warzyw, takich jak marchew i cebula oraz ziół i przypraw – można do nich zaliczyć m.in. sól, pieprz czarny, liście laurowe, tymianek, rozmaryn. Wszystkie wyszczególnione składniki umieszcza się w zimnej wodzie, a następnie zagotowuje się pod przykryciem na dużym palniku. Po pewnym czasie trzeba usunąć pianę z powierzchni oraz nieco zmniejszyć ogień. Najwyższej klasy buliony, do których obok artykułów drobiowych należy także gotowy wywar wołowy, można uznać za w pełni naturalne wyroby. Z reguły nie zawierają one bowiem laktozy, glutenu ani GMO. Dlatego świetnie sprawdzają się w przypadku alergików, osób będących na specjalnych dietach, a także ludzi prowadzących aktywny tryb życia, w tym sportowców zawodowych i amatorów. Gotowane przez ok. 8 godzin w specjalnych tankach buliony umieszcza się później w aseptycznym opakowaniu. W takiej formie można je z powodzeniem przechowywać przez kilkanaście miesięcy w szafce albo na kuchennej półce. W przypadku dłuższego przetrzymywania w lodówce zyskują one konsystencję galaretki.

Wartości odżywcze bulionu drobiowego

Wywary drobiowe mają rozmaite wartości odżywcze. Konsumenci potraw przygotowanych na ich bazie zazwyczaj mniej lub bardziej świadomie dostarczają swojemu ciału mnóstwo białka i węglowodanów. W składzie bulionów takich marek, jak Goodjo, można także znaleźć wiele cennych dla organizmu witamin, m.in. C, E, K oraz z grupy B, w tym zwłaszcza B3 oraz B4. Regularnie spożywane drobiowe wywary stanowią też bardzo ważne źródło potasu, fosforu i sodu. Filtrowane produkty na ogół nie mają w sobie żadnego tłuszczu. Dlatego na ogół uznaje się je za artykuły niskokaloryczne.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.