Jak przechowywać i rozmrażać mięso drobiowe?
Prawidłowe przechowywanie i rozmrażanie mięsa drobiowego ma ogromny wpływ na jakość, smak i bezpieczeństwo spożywanych produktów. Termin przydatności dla produktu mrożonego wynosi około 6 – 12 miesięcy, a produktu schłodzonego 1 dobę. Jeśli mięso drobiowe przechowywane i rozmrażane jest niewłaściwie, wtedy czas ten znacznie się skraca. O czym pamiętać przy przechowywaniu i rozmrażaniu mięsa drobiowego?
W jakich warunkach przechowywać mięso drobiowe?
Świeże mięso drobiowe należy przechowywać w przykrytym naczyniu w najchłodniejszym miejscu w lodówce. Temperatura powinna wynosić od 0 do +4 stopni Celsjusza. Najlepsze jest miejsce na dolnej półce, które znajduje się tuż nad szufladą na warzywa. Całego świeżego kurczaka lub indyka można natomiast przechowywać w takiej temperaturze przez 3 – 4 dni, a mięso w kawałkach bez kości i skóry czy mięso mielone z indyka oraz kurczaka poleży 1 – 2 dni. Warto również pamiętać, że świeże mięso drobiowe powinno być przechowywane osobno i nie mieć kontaktu z inną żywnością. Najlepiej sprawdzą się zamknięte pojemniki zarezerwowane tylko do przechowywania mięs.
Jak rozmrażać mięso drobiowe?
Mrożenie mięsa w znacznym stopniu redukuje zarazki, ale nie likwiduje bakterii. Te drugie mogą przetrwać temperatury zamrażalki, dlatego należy uważać w trakcie przygotowywania mięsa. Wodzie z rozmrażania mięsa namnażają się w bardzo szybko bakterie. Dlatego mięso po rozmrożeniu należy jak najszybciej poddać obróbce termicznej, a pozostałe płyny natychmiast wylać. Rozmrażając mięso drobiowe, warto korzystać z jednorazowego naczynia lub takiego, które wykonane jest z metalu lub szkła – aby bez problemu wypłukać je wrzątkiem. Mięso należy rozmrażać bez dostępu promieni słonecznych w temperaturze 4 – 7 stopni Celsjusza. Powolne rozmrażanie sprawia, że nie wypływa z mięsa tak dużo płynu, a bakterie nie rozmrażają się tak szybko. Producent mięsa drobiowego Starmeat oferuje tylko zgodne z najwyższymi standardami przechowywania i obróbki produkty. Każde ze sprzedawanych mięs drobiowych jest odpowiednio porcjowane, zamrażane lub schładzane.
Dlaczego odpowiednie przechowywanie mięsa drobiowego jest tak ważne?
Kupowanie świeżego mięsa pozbawionego opakowania wiąże się z tym, że nie da się określić terminu przydatności do spożycia. Mięso, które zaczyna się psuć zmienia swój wygląd, konsystencję, pachnie amoniakiem. Zjedzenie takich produktów powoduje poważne zatrucia pokarmowe. Warto wybierać tylko renomowanych producentów mięs drobiowych, którzy dbają o właściwy proces zamrażania produktów oraz ich przechowywania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana