Jak kontrolować temperaturę ziarna w silosach?
Zebrane zboże powinno być przechowywane w odpowiednich warunkach, aby nie utraciło swojej jakości. Jednym z kluczowych parametrów jest temperatura, którą należy regularnie sprawdzać. Bez systematycznej kontroli zboże jest narażone na gnicie oraz działanie pleśni i grzybów. Aby przeprowadzone badania były jednak wiarygodne, potrzebne są specjalistyczne urządzenia.
Magazynowane zboże ulega procesowi oddychania, czyli pobieraniu tlenu i oddawaniu ciepła, w wyniku czego zmienia się masa ziarna. Zarówno temperatura, jak i wilgotność są kluczowymi czynnikami decydującymi o tym, jak szybko przebiega ten proces. Ważne, aby nie dopuścić do samozagrzewania plonów, gdyż może to skutkować stratami zarówno ilościowymi, jak i jakościowymi. Aby temu zapobiec, potrzebna jest kontrola temperatury ziarna w silosach przy użyciu takich urządzeń jak m.in.
czujniki – montowane zarówno na płycie, jak i w obrębie konstrukcji. Punkty pomiarowe umieszcza się w odpowiednich odstępach, tak aby wynik był, jak najbardziej miarodajny,
analizatory – urządzenia, które dokonują pomiaru, a następnie dokumentują i archiwizują jego wyniki. Co więcej, ich pracę można kontrolować również przy użyciu specjalnych aplikacji w telefonie lub komputerze,
wilgotnościomierze – można użyć aparatury stacjonarnej wykonującej pośredni pomiar lub przenośnego sprzętu, w którym umieszcza się przygotowaną do badania próbkę wysuszonego ziarna,
sondy temperaturowe – jedne z najpopularniejszych urządzeń służących do nadzoru zboża. Umożliwiają systematyczną kontrolę temperatury plonów oraz wpływają na szybką reakcję w przypadku zachodzenia niekorzystnych procesów.
Nie bagatelizuj zagrożenia
Każdy dystrybutor zboża zdaje sobie sprawę, że kontrola temperatury ziaren zapobiega nie tylko stratom, ale wpływa również na bezpieczeństwo. Górna część silosu jest fragmentem konstrukcji, w którym istnieje ryzyko zapłonu.
Jak mówi pracownik sklepu Fracop z aparaturą laboratoryjną do mąki: Do wystąpienia wybuchu może przyczynić się duże stężenie pyłu. Powstaje on w wyniku różnych procesów, którym poddawane jest zboże, a następnie osadza się w wewnętrznej części zbiornika. W trakcie mieszania istnieje ryzyko, że stężenie pyłu może przekroczyć dozwoloną granicę i spowodować zapłon.
Aby zapobiec nieszczęściu, należy korzystać z urządzeń, których jakość regulowana jest normami bezpieczeństwa oraz odpowiednimi certyfikatami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana