Jak karmić pszczoły syropem cukrowym?

W sezonie zimowym pszczoły mają ogromny problem z wyprodukowaniem odpowiedniej ilości pokarmu. Mając to na uwadze, pszczelarze powinni podjąć odpowiednie działania ukierunkowane na zapewnienie tym pożytecznym owadom optymalnej dawki pożywienia. Pszczoły najczęściej dokarmia się właściwie dobranymi syropami pszczelarskimi, wśród których szczególną rolę odgrywa syrop pszczelarski. Koniecznie dowiedz się więcej na ten temat.
Różnorodne syropy do podkarmiania pszczół
Niedostatki pożywienia w ulu mogą prowadzić do wymierania pszczelich rodzin. W celu przeciwdziałania temu niekorzystnemu zjawisku pszczelarze zazwyczaj decydują się na zastosowanie odpowiednich syropów, mających za zadanie rekompensować pszczołom zbyt małą ilość pokarmu. Wspomniane preparaty dzieli się zazwyczaj ze względu na sposób przygotowania i skład. W ten sposób wyodrębnia się specyfiki:
domowej roboty – bazujące na wodzie i cukru;
gotowe środki o składzie idealnie dostosowanym do potrzeb pszczół.
Korzystanie z drugiego z wymienionych sposobów jest znacznie bezpieczniejsze dla pszczół oraz wygodniejsze dla pszczelarzy. Artykuły dostępne w takich sklepach, jak HOLGER FOOD, wyróżniają się zbliżonym do miodu składem. Zwykle do ich produkcji wykorzystuje się starannie wyselekcjonowany cukier buraczany. Preparaty te spełniają wszystkie określone prawem normy jakościowe. Ich dodatkową zaletą jest płynna konsystencja, ułatwiająca proces podawania pokarmu owadom.
Karmienie pszczół syropem cukrowym w praktyce
Rodziny pszczele do okresu zimowego zazwyczaj zaczyna się przygotowywać niedługo po ostatnim miodobraniu. Pierwsze dawki rzadkiego syropu aplikowane do ula co kilka dni w lipcu i na początku sierpnia. Należy mieć świadomość, że do przerabiania i odparowywania podanego przez człowieka syropu najpierw dochodzi w górnych partiach plastra i po jego bokach, a następnie w środkowej części. Dokarmiania należy zaniechać najpóźniej we wrześniu. W miarę zbliżania się zimy pszczoły wykazują bowiem zmniejszoną zdolność do przetwarzania pokarmu.
Syropy cukrowe podaje się zazwyczaj w specjalnych podkarmiaczkach, do których wlewa się miksturę złożoną z cukru i wody zmieszanych ze sobą w proporcji 3:2. Z kolei w styropianowych ulach wykorzystuje się z reguły słoiki twist z zakrętkami wyposażonymi w niewielkie otwory. Słoiki wypełnione zimną wodą i cukrem stawia się dnem do góry w powałce na kratce ula. Jednocześnie można umieścić tam kilka pojemników naraz. Cukier rozpuszcza się pod wpływem przesiąkającego przez niego płynu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Jerzy Bogdan Firma Handlowa
Handel - pośrednictwo woj. podlaskie15-113 Białystok, gen. W. Andersa 42
-
Izba Przemysłowo - Handlowa Południowej Wielkopolski
Handel - organizacje woj. wielkopolskie63-400 Ostrów Wielkopolski, Wolności 34