Gazy sprężone. Czym są mieszanki osłonowe?
Gazy techniczne znajdują swoje zastosowanie w wielu dziedzinach przemysłu i procesach produkcyjnych różnych gałęzi biznesu i gospodarki. Są to gazy skroplone, sprzedawane w czystej postaci lub w formie mieszanek. Jedną z postaci gazów sprężonych są mieszanki osłonowe służące przede wszystkim jako gazy spawalnicze.
Jakie są właściwości i zastosowania gazów sprężonych?
Gazy techniczne stosuje się na szeroką skalę nie tylko w branży przemysłowej, ale także spożywczej, jak również w wielu procesach technologicznych obecnych w produkcji i spawalnictwie, czy innych procesach obróbki metali. Szeroki asortyment gazów sprężonych i spożywczych oferuje producent gazów technicznych Kamino, który zapewnia również wysokiej jakości sprzęt spawalniczy.
Wśród gazów sprężonych, często wykorzystywaną substancją jest acetylen stosowany w przemyśle chemicznym i produkcji tworzyw sztucznych. Z kolei bardzo popularny dwutlenek węgla szczególnie przydatny w produkcji napojów gazowanych czy do wspomagania procesu dojrzewania owoców. W branży technologicznej i energetycznej często stosowany jest także argon, który jest przydatny w wytwarzaniu żarówek, a także zabezpieczaniu dysków twardych komputera. Z kolei propan jest powszechnie stosowany jako paliwo samochodowe, a ponadto umożliwia działanie domowych kuchenek gazowych.
Czym charakteryzują się mieszanki osłonowe i inne mieszanki gazów sprężonych?
Mieszanki osłonowe to połączenie m.in. argonu z dwutlenkiem węgla lub z tlenem. Takie formy najczęściej wykorzystywane są w przemyśle spawalniczym, gdyż skutecznie chronią obszar spawania przed warunkami atmosferycznymi. Dodatkowo gazy osłonowe mają wpływ również na jakość powstałej spoiny oraz sprawny przebieg samego procesu spawania. Połączenie argonu i dwutlenku węgla stosuje się najczęściej w spawaniu metodą MAG i jest to mieszanka, która zmniejsza pojawianie się odprysków podczas pracy. Dlatego właśnie mieszanki osłonowe w przemyśle spawalniczym powodują, że proces staje się szybszy i bardziej wydajny, a efekty są zadowalające.
Skuteczne działanie wykazują również mieszanki przeznaczone do stosowania w obróbce żywności i branży gastronomicznej. W tej dziedzinie powszechnie stosowane jest m.in. połączenie azotu i wodoru. Obecność azotu technicznego w tym rodzaju mieszanki gazów, pozwala uniknąć procesu utlenienia produktów spożywczych i ogranicza ryzyko rozwoju salmonelli. Jest to substancja przydatna także we wspomaganiu procesu dojrzewania owoców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana