Dlaczego kiszonka z kukurydzy jest chętnie wykorzystywana w gospodarstwach rolnych jako materiał paszowy?
W ostatnich kilkunastu latach areał uprawy kukurydzy w Polsce znacząco wzrósł. Przygotowywana z niej pasza jest ważnym składnikiem menu stad mlecznych w Polsce – dieta przeciętnej krowy mlecznej składa się w 40% z kiszonki z kukurydzy. Dzięki temu stanowi ona główny filar bazy pasz objętościowych. Co decyduje o tym, że kiszonka z kukurydzy jest podstawową paszą objętościową i energetyczną w żywieniu bydła?
Zalety kiszonki z kukurydzy
Kiszonka z kukurydzy jest jedyną paszą gospodarską zawierającą potrzebne cechy paszy objętościowej, a jednocześnie będącą źródłem energii niczym pasza treściwa. Kukurydza ma najwyższą wartość energetyczną spośród wszystkich zbóż uprawnych – wynika ona ze znacznej zawartości skrobi i tłuszczu przy nieznacznym udziale włókna. Jednocześnie wyróżnia się brakiem substancji antyodżywczych, jest smakowita i chętnie pobierana przez zwierzęta. Kiszonka przygotowywana z tej rośliny wpływa na dobrą wydajność i jakość produkcji mleka oraz mięsa wołowego. Może być jednak stosowana nie tylko w żywieniu bydła, ale także innych grup zwierząt gospodarskich. Ponadto jest łatwa w zakiszaniu oraz tania w produkcji.
Dobór odmiany kukurydzy na kiszonkę
O sukcesie w uprawie kukurydzy na kiszonkę w dużym stopniu decyduje odmiana. Przy jej wyborze należy kierować się przede wszystkim lokalizacją gospodarstwa – czas rozwoju roślin powinien być adekwatny do długości okresu wegetacji. Można to zrobić na podstawie liczby FAO, która jest wskaźnikiem wczesności odmian kukurydzy. Odmiany wczesne charakteryzują się FAO do 230, średnio wczesne – od 240 do 250, średnio późne – od 260 do 290, a późne – powyżej 300. Szeroki wybór odmian kukurydzy na kiszonkę przystosowanych do uprawy w różnych rejonach kraju oferuje firma Saatbau Polska. Przy doborze odmiany kukurydzy trzeba również wziąć pod uwagę żyzność gleby. Niektóre odmiany tolerują słabsze podłoże, a inne wymagają stanowiska średniego lub lepszego.
Rodzaje kiszonek z kukurydzy
Wyróżnia się kilka rodzajów kiszonek z kukurydzy. Najczęściej stosowana jest kiszonka z całych roślin. W celu zapewnienia efektywnego procesu fermentacji w żwaczu powinna ona stanowić 2/3 dawki pasz objętościowych (przy 1/3 dawki sianokiszonki z traw z motylkowatymi). W żywieniu wydajnych krów lepiej sprawdza się kiszonka z nieodkoszulkowanych kolb kukurydzy. Określa się ją skrótem LKS, od niemieckiej nazwy Lisch-Kolben-Schrot, którą można przetłumaczyć jako „zmiksowane kolby kukurydzy”. Dzięki większemu udziałowi kolb w kiszonce wyróżnia się ona wysoką zawartością suchej masy. Najbardziej skoncentrowana energetycznie jest kiszonka z kolb odkoszulkowanych (CCM). Stosuje się ją głównie w żywieniu trzody chlewnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana