Czym charakteryzują się zmywarki gastronomiczne?
Nie ulega wątpliwości, że zmywarka to nieodłączny element wyposażenia każdego lokalu gastronomicznego. Jej działanie przede wszystkim przyspiesza prace pracowników, odciążając ich od konieczności ręcznego mycia naczyń. W rezultacie pozwala im to na szybsze wykonywanie pozostałych obowiązków. Co warto wiedzieć o zmywarce gastronomicznej i czym kierować się podczas jej wyboru? Podpowiadamy.
Zmywarka gastronomiczna - jak działa?
Zmywarki gastronomiczne mogą różnić się od siebie w zależności od modelu. Od tego zależeć będzie również to, ile pomieszczą naczyń, a także jakie posiadają funkcje. Niemniej jednak praca zmywarki gastronomicznej polega na pracy w temperaturze do 65 stopni Celsjusza, co pozwala na szybką likwidację trudnych do usunięcia zanieczyszczeń.
Zmywarki gastronomiczne coraz częściej występują w wersji z wyparzarką, która pozwala na zachowanie maksymalnej higieny w lokalu. Wyparzarka pracuje w temperaturze 100 stopni Celsjusza, co sprawia, że skutecznie odkaża naczynia z bakterii, wirusów oraz różnego rodzaju drobnoustrojów. Co więcej, funkcja ta dobrze sprawdzi się do mycia silnie zabrudzonych naczyń, głównie tłuszczem.
Do zmywarki gastronomicznej tak, jak do każdej innej można dodatkowo dodać środki nabłyszczające, które spowodują, że naczynia wyjęte z urządzenia za każdym razem będą wyglądać niemal jak nowe.
Jak wybrać zmywarkę do lokalu gastronomicznego?
Wybór zmywarki gastronomicznej do lokalu, przede wszystkim zależny będzie od tego, czego oczekujemy. Możemy wybrać zarówno zmywarkę bez funkcji wyparzarki, jak i z. Poza tym istnieje kilka typów urządzeń, które możemy dopasować do specyfiki lokalu. W ofercie Komat producenta mebli i urządzeń ze stali nierdzewnej dla gastronomii znajdziemy m.in. zmywarkę do szkła, która dobrze nada się do miejsc, takich jak puby, kawiarnie czy bary. Oprócz tego na rynku znajdziemy zmywarki tunelowe oraz kapturowe, które lepiej sprawdzą się w większych lokalach. Warto także zwrócić uwagę na sposób ładowania naczyń. Możemy wybrać urządzenia ładowane od góry, szufladowe lub ładowane od przodu.
Przy zakupie zmywarki trzeba też zastanowić się nad jej rozmieszczeniem. Przed dokonaniem wyboru warto dokładnie wszystko wymierzyć i dopiero na tej podstawie podjąć decyzję co do tego, który sprzęt będzie pasował do naszego lokalu. Dzięki temu zakupimy zmywarkę o odpowiedniej wielkości, która w znacznym stopniu odciąży pracowników. Co więcej, wybierając właściwe parametry urządzenia, możemy być pewni, że jego montaż nie zabierze dodatkowego miejsca w lokalu gastronomicznym.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana