Czy zaopatrywanie się w młóto browarniane jest kosztowne?
Młóto browarniane jest produktem ubocznym, oznacza to, że powstaje przy okazji wytwarzania innego wyrobu, w tym przypadku piwa. Wydaje się więc, że jego cena powinna być przystępna, jest to w końcu towar, który wytwórcy nie jest już do niczego potrzebny. Co więcej, stanowi jedynie odpad wymagający składowania lub efektownej środowiskowo utylizacji. Jaki w takim razie jest koszt młóta?
Co wpływa na cenę młóta browarnianego?
Cena młóta browarnianego jest różna i zależy od kilku czynników. Przede wszystkim rodzaju produktu. Świeże wysłodziny zawierają dużą ilość wody i niełatwo je przechowywać. Dobrze jest je zakisić, w pryzmie, silosie lub w belach cylindrycznych, wymaga to pracy i generuje dodatkowe koszty. Ich cena jest jednak znacznie bardziej korzystna niż produktu suszonego – to około kilkuset złotych za tonę. Młóto suszone jest już przetworzone, łatwo je przechowywać i transportować, ale jego cena może sięgać nawet 2 tys. zł za tonę.
Na cenę świeżych wysłodzin browarnianych wpływ ma również region kraju, do jakiego zamawiana jest dostawa. Warto wiedzieć, że większość dużych browarów nie prowadzi sprzedaży bezpośredniej. Produkt odbierany jest przez pośredników, na przykład Domino dystrybutora młóta z Żywca, a następnie dostarczany do zamawiającego. Do ceny produktu należy w takiej sytuacji doliczyć również koszt dostawy, a ten rośnie wraz z odległością od browaru. Mimo wszystko nadal jest to produkt bardzo opłacalny.
Czy opłaca się kupować młóto browarniane?
Młóto jest wysokobiałkowym dodatkiem do karmy dla zwierząt hodowlanych. Jego cena jest bardzo konkurencyjna w porównaniu z innymi produktami z tej kategorii. To duża zaleta, ponieważ białko jest niezwykle istotnym składnikiem w żywieniu zwierząt, zwłaszcza krów mlecznych. Jego podaż ma związek z wydajnością udoju. Dodawanie wysłodzin browarnianych do pożywienia dla krów wpływa więc na zwiększenie produkcji mleka, a tym samym na obniżenie kosztów z nią związanych. Co więcej, pozyskiwany produkt charakteryzuje się bardzo dobrymi parametrami.
Nie tylko krowy mleczne mogą być skarmiane młótem. Doskonale sprawdza się ono również w żywieniu bydła opasowego i trzody chlewnej. Jedną z jego cech jest duża smakowitość, co wpływa na zwiększenie poboru pokarmu przez zwierzęta. W połączeniu z wartościami odżywczymi jest więc doskonałym pokarmem. Bydło i trzoda szybko i w zdrowy sposób przybierają na wadze, co ma duży związek z opłacalnością takiej hodowli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana