Czy picie piwa jest dobre dla zdrowia?
Lato - czas urlopu i błogiego odpoczynku. Wolne chwile chętnie spędzamy na świeżym powietrzu, organizując spotkania z przyjaciółmi przy ognisku i grillu. Częściej wychodzimy także do restauracji i pubów, spędzając popołudnia w letnich ogródkach. Trudno wyobrazić sobie tego rodzaju spotkania bez piwa. Chłodny łyk tego gaszącego pragnienie napoju, to kwintesencja wakacji. Sięgając po piwo, warto wiedzieć, jak wpływa na zdrowie.
Piwo – jakie witaminy zawiera?
Walory smakowe piwa, to jego niewątpliwy atut. Tym bardziej że obecnie możemy wybierać wśród wielu gatunków i smaków tego trunku. Niewielkie rzemieślnicze browary, proponują jego regionalne odmiany, bazujące na dawnych recepturach. Ich wyroby to prawdziwy raj dla koneserów, ale także doskonała wiadomość dla zwolenników dbania o zdrowie. Wysokiej jakości piwo z niewielkich browarów, dbających o dobór składników i bazujących na wodzie źródlanej, to także prawdziwa kopalnia witamin i minerałów. W kuflu piwa znajdziemy między innymi witaminę B6, A, D, E i H, a także niacynę, magnez, fosfor i potas. Warto korzystać z dobroczynnych składników piwa, o ile robimy to w odpowiednich ilościach, pamiętając o innych ważnych elementach zdrowej diety.
Pozytywny wpływ piwa na nerki
Piwo doskonale chłodzi i nawadnia, ale ma także silne działanie moczopędne. To właśnie jemu przypisuje się zdrowotne właściwości. Zwiększenie ilości wydalanego moczu, korzystnie wpływa na pracę nerek i pęcherza. Dzięki temu jesteśmy w stanie uniknąć osadzania się w nich piasku i kamieni. Warto jednak pamiętać, że mowa tu o zapobieganiu kamieniom, a nie terapii. Wszelkiego rodzaju dolegliwości zdrowotne należy konsultować i leczyć pod opieką specjalisty. Działanie na własną rękę w tym wypadku nigdy nie jest wskazane.
Jakie piwo jest najzdrowsze?
Piwo w odpowiednich ilościach pozytywnie wpływa także na serce, apetyt czy regenerację organizmu po treningu. Najwięcej dobrych dla zdrowia składników zawiera piwo niefiltrowane i niepasteryzowane, zawierające dużą ilość osadu drożdżowego. Bogatsze w więcej przeciwutleniaczy jest piwo ciemne, niż jasne. Pozytywne właściwości najdłużej zachowuje piwo butelkowane, o krótkim terminie przydatności do spożycia. Warto także sięgać po trunki bezalkoholowe lub o niewielkiej zawartości procentowej alkoholu. Doskonałe pod względem smaku i jakości napoje, znajdziemy w Pilsvar piwo z Grybowa. Ten niewielki browar zachował tradycyjne receptury, bazujące na naturalnych składnikach. Tego rodzaju trunek, w odpowiednich ilościach, z pewnością wpłynie korzystnie na nasz organizm i samopoczucie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana